Любопитно

Три предложения за почетни граждани на Хасково

Хасковският общински съвет ще разгледа на юлската си сесия предложенията за удостояване на Ваня Дерменджиева и Александър Милушев със званието Почетен гражданин на Хасково, както и на Борис Младенов със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно.

В общинския съвет е постъпило предложение от Организационен комитет за удостояването на з. м. с. Ваня Дерменджиева – национален състезател по баскетбол, със званието Почетен гражданин на Хасково. Тя е родена в Хасково. От 10-годишна тренира баскетбол под ръководството на треньора Иван Узунов. През 1975 г., заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и жени от 1974 до 1989 г. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

Ваня Дерменджиева е европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 г., както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 г. – последното отличие, което България печели в баскетбола на международната сцена. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Участва в поредица силни мачове при последното участие на женския отбор по баскетбол на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., където България се нарежда на пето място.

Ваня Дерменджиева е изиграла над 300 мача с националната фланелка. Играла е в първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефисен мач в родния си град през 1996 г. Спортен журналист е в БНТ и продължава да подкрепя спорта в Хасково.

В Общинския съвет е постъпило предложение от Управителния съвет на Образцово народно читалище „Заря – 1858“ в Хасково и Инициативен комитет за удостояването на Александър Милушев със званието Почетен гражданин на Хасково по повод неговата 65-годишнина. Александър Милушев е дългогодишен творец и деятел на културата в Хасково. Той е преминал през всички етапи на организационната дейност: завеждащ „Художествена самодейност“, завеждащ „Културно-масова дейност“, мениджър в отдел „Култура“ в община Хасково, областен координатор на фондация „Български изворен фолклор“ и секретар на „Заря“. Завършил е институт за подготовка на Културно-просветни кадри – Хасково, профил „Хореография“ през 1979 г. и ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Управление на културата“ със специализация „Журналистика“ през 1997 г.

Александър Милушев поема читалище „Заря“ през 2002 г., когато то е в творчески и финансов колапс. За 19 г. успява да го нареди сред водещите читалища в България. Творческата биография на Милушев включва редица награди от наши и международни конкурси и фестивали, като основател, участник и ръководител на танцови състави. Той е носител на: Традиционната награда на Министерството на културата за принос в областта на културата и изкуството на известни читалищни дейци за 2006 г., Медал за активна читалищна дейност на Съюза на народните читалища в България през 2010 г., Почетен орден „Св. св. Кирил и Методий“ на Славянското дружество в България през 2011 г., Медал и Плакет „За принос в народното читалищно дело“ – 2013 г. на Съюза на народните читалища в България, Медал „120 г. читалищно дело в Тополовград“ – 2015 г. – за принос в развитието на читалищното дело на община Тополовград, Награда „Златен век“ с печат на Симеон Велики – 2016 г. – на Министерството на културата, Звание „Заслужил читалищен деятел“ на Съюза на народните читалища в България – 2016 г. – „За принос в народополезното читалищно дело“, Традиционната награда на Министерството на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност – 2018 г.

В Общинския съвет е постъпило и предложение от Инициативен комитет от почетни граждани на Хасково в състав: Георги Граматиков, Ана Димитрова, Тодор Кожухаров, Васко Димов и Вела Казакова, за удостояването на Борис Младенов със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно, по случай 100 г. от рождението му.

Както Haskovo.info писа, Борис Младенов е оставил светла диря в летописа на певческото изкуство на града и общината, се казва в предложението. Роден в Тополовград, той започва трудовия си път в Народна работническа опера в Сливен през 1946 г. От 1954 г. до 1956 г. работи като диригент в град Дупница. В Хасково идва през 1956 г., като първоначално ръководи смесения хор „Ереван“ при Арменската организация и турския ансамбъл при читалище „Мустафа Субхи“. През 1957 г. е назначен за диригент на Смесен хор „Родна песен“ при читалище „Заря“. По негово време „Родна Песен“ достига до изключителни висоти. Младенов е диригентът, който променя стила и работата на формацията, като същевременно преобръща и мисленето на градската управа за значението на хоровото изкуство. В онези години колективът стига до 120 души.

През 1969 г. за първи път хорът изнася концерт в столичната зала „България“, което повишава авторитета на музикално Хасково. Хорът е награждаван многократно на републикански фестивали със златни медали.
През 1973 г. Борис Младенов става главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“. След серия успехи през 1979 г. ансамбълът под негово ръководство получава най-голямото си признание, присъдено му е званието „Представителен“.

Борис Младенов е награждаван многократно с държавни награди – ордените „Червено знаме на труда“, „Кирил и Методий“ първа, втора и трета степен, златни медали от републиканските фестивали. Ръководил е и на женския хор при Окръжна болница – Хасково, девическия хор при Икономическия техникум – Хасково, народния хор при Техникум по облекло „Ана Май“ – Хасково и други. Оказвал е и методическа помощ на хоровите състави в Гарваново, Конуш, Болярово, Войводово, Въгларово, Орлово, Малево, Книжовник.

Предложението е подкрепено от много дейци на културата, членове на Тракийското дружество и други граждани на града и общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тиквун
Тиквун
25.07.2021 22:33 22:33

Ако да членове на гроб или бкп-бсп
Никви почести..анадъм му шини пислик

Back to top button