Любопитно

Изложба от 20 табла разказва за историята на тракийското движение

Изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“ беше официално открита във фоайето на областна администрация.

20 табла с фотоси и документи, голяма част от които се представят за първи път пред публика, разказват 125-годишата история на организираното тракийско движение: от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес. Както Haskovo.info писа, акцент в експозицията са най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и в народната памет.

Изложба

 

Гости на откриването бяха председателят на СТДБ Красимир Премянов, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, Генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, пазителят на българщината в Одрин отец Александър Чакърък, авторът на изложбата проф. Слатлозар Елдъров от БАН. Изложбата беше открита от председателя на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев и зам.-областния управител Виолета Желева. На церемонията беше и заместник-кметът Мария Вълчева.

Експозицията е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Използвани са архивни материали, книги, албуми, периодични издания.

След Хасково изложбата ще бъде показана в Харманли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button