Регион

Румен Радев: Миграционният натиск нараства, оградата трябва да се ремонтира – ВИДЕО

Президентът Румен Радев инспектира българо-турската граница, включително и на територията на Хасковска област.

След проверката държавният глава заяви пред медиите, че миграционният натиск нараства. По неговите думи това е обяснимо, защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан, а това влече нов риск за миграционна криза за Европа. „България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава“, заяви още Радев.

Президент

Президентът посочи, че на редица места, включително на територията на Хасковска област, оградата е компрометирана и трябва да бъде възстановена. В същото време тя се превзема агресивно от растителност и се иска непрекъсната поддръжка. Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места и всичко това иска възстановяване и подновяване. Радев посочи, че това не може да стане само със силите на областните управители, а трябват съвместни усилия.

„Що се отнася до падналата ограда – ние чакаме от години проверка на прокуратурата. Какво стана със строежа на оградата“, запита Радев.

„Необходими са допълнителни сили по границата, които сме организирали като част от единия от етапите на специализираната полицейска операция. Към момента в операцията не участват служители на министерството на отбраната“, допълни главен комисар Деян Моллов – директор на ГД „Гранична полиция“ .

Към момента капацитетът на центровете на МВР и Дирекция „Миграция“, където временно се настаняват влезлите в България, вече е запълнен. При 1 060 свободни места – настанени там са над 1 080 души. В центровете на Държавната агенция за бежанците има достатъчно свободен капацитет към този момент – от 5 160 места, са заети 1 300.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тодор Живков
Тодор Живков
13.08.2021 20:03 20:03

Да отива и да пази. Не да си развява белите ръкави по жълтите павета и да ръси мозък.

Анонимен
Анонимен
14.08.2021 15:05 15:05
Отговор до  Тодор Живков

Той Деса не може да опази, та граница искате. Мунчо , стана за смях, дай си оставката бе зелен чорап.

Back to top button