Регион

Хванаха недекларирана валута за 1 млн. лв. и нелегален на границата

Недекларирана валута за 1 034 591 лева е открита вчера в камион, управляван от 44-годишен полски гражданин на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от прокуратурата.

Товарният автомобил е пътувал от Полша за Турция през България. В купето на камиона в дунапренова възглавница, в камерата на мини хладилник и шкаф са открити 229 475 евро, 350 891 долара и 840 полски злоти. На шофьора е повдигнато обвинение и е задържан.

При други три случая през изминалата седмица митничарите открили недекларирана валута с левовата равностойност на 94 620 лева, допълват от Агенция „Митници“. При проверка на два камиона, пътуващи единият от Великобритания за Ирак през България, а другият от България за Иран, във фабрични кухини в шофьорските кабини са намерени недекларирани 11 500 евро и 2 440 британски лири и 20 000 евро. В личния багаж на един от пътниците, пътуващ в автобус, влизащ в страната от Турция са открити недекларирани 14 000 евро. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.
Суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка – при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси от преносителя.

Вчера на пункта е хванат и нелегален мигрант в кола. Лекият автомобил Мерцедес е управляван от 49-годишен турчин. В колата, на предната седалка, пътувала снаха му, френска гражданка. Синът му и внукът му били на задната седалка. Те пътували за Франция. При сваляне на облегалката на задните седалки граничните полицаи открили турски граждани – без паспорт и без разрешение за влизане в страната. Той бил племенник на водача на автомобила. Шофьорът е обвинен и му е наложена парична гаранция в размер на 500 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button