Любопитно

Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров с концерт за празника на Свиленград

Програмата за празника на Свиленград – 5 октомври, започва от днес, съобщават от общината. Тя включва културни и спортни събития, които ще продължат до 6 октомври.

Днес от 17:30 часа в салона на Народно читалище „Просвета-1870“ се открива изложба на клуб „Ебру“ от филиала на читалището в Одрин, а от 18:30 часа в Артгалерията започва седмото издание на националния пленер „Нарисувани усещания“.

На 23 и 24 септември, съответно от 18 часа и 19 часа, на откритата сцена до Общинската библиотека ще се проведе вече традиционният за празника на града „Фестивал в куфар“, включващ моноспектакъла на актьора Петър Тосков „Да изпеем поезия“ и концертът на Марина Господинова и Станислав Арабаджиев „Джаз на Стария мост“.

25 септември е запазен за любителите на спорта – ще се състоят детски турнир по борба за купа „Пети октомври“ от 12 часа в спортната зала в квартал „Изгрев“, а от 14 часа на стадион „Колодрума“ – честване на 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Свиленград-1921“.

На 26 септември от 11 часа в Артгалерията художниците, гостуващи на пленера „Нарисувани усещания“, ще представят изложба с творбите си, вдъхновени от природата и забележителностите на района.

Рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов е организиран от НЧ „Просвета-1870“ на 28 септември от 17:30 часа.

Като събитие от „Фестивал в куфар“ на 30 септември от 18 часа в Общинската библиотека ще представят книгата си за своите пътешествия на различни континенти свиленградчанинът Антон Нашев и съпругата му Пламена.

На 1 октомври на откритата сцена край библиотеката за най-малките ще се играе цирков спектакъл от 16:30 часа, а от 18:30 часа ще се състои концертът на Хорова школа Свиленград „С песните на поколенията“.

Три мероприятия са планирани на 4 октомври. Най-напред, от 11 часа в Общинската библиотека ще бъдат представени книгите на личности, свързани с развитието на Свиленград – „Безсмъртни епопеи“ на Петър Раковски – местен поет, журналист и участник в Балканската война и „Биография на Петър Станчов, който е дал името на града, свързвайки го с най-отличителния за района занаят – копринарството. От 18 часа ежегодната награда „Подай ръка на доброто“ на Лайънс клуб „Свилена“ ще бъде връчена на специална церемония в ресторант „Моста“. От 19 часа в салона на НЧ „Просвета-1870“ ще се играе театралната постановка „Умопомрачение“ с участието на Асен Блатечки, Койна Русева и др.

Както всяка година празничният ден 5 октомври ще започне с тържествена литургия в храм „Св. Троица“ за благоденствието на Свиленград и неговите жители.

Общоградският традиционен крос за купа „Пети октомври“, организиран с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград, ще се проведе от 11 часа в парк „Младежки“.

Традиционното поклонение на връх Шейновец и панихидата на паметника-костница ще се състоят от 15 часа.

От 17 часа в библиотеката се открива изложбата „Небесен гурбетчия“ с документи и ръкописи от архива на поета Ивайло Балабанов, който си замина от този свят през месец юли тази година.

Тържествена церемония по случай 109 години от освобождението на Свиленград ще състои от 17:45 часа пред паметника на ген. Никола Иванов.

От 19:30 часа в Спортна зала – Свиленград е концертът „Да послушаме кино“ с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов и др.

Програмата завършва на 6 октомври, когато от 18 часа в НЧ „Просвета-1870“ ще се проведе тържествена церемония по връчване знака „Почетен гражданин на Свиленград“ на д-р Димитър Ермов, управител на МБАЛ – Свиленград.

Свиленград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button