Любопитно

16 картини за Свиленград нарисуваха художници на национален пленер

16 картини, вдъхновени от природата и забележителностите на Свиленград, бяха сътворени от художниците на VII Национален пленер „Нарисувани усещания“, съобщават от кметството.

В събитието, което се организира ежегодно по повод празника на града, участваха 8 художници – Момчил Николов и Кунка Бакалова от Карлово, Мария Петкова от София, Боян Блажев и Сандра Блажева от София, Ангел Герджиков от Садово, Калин Терзийски от София и Петър Джигов от Свиленград.

Изложба

Картините пресъздават емоции и усещания от престоя на творците в Свиленград. Повечето са абстрактни импресии, изобразяващи стария мост на Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, църквата „Живоприемний източник“ в квартал „Гебран“, старинната сграда на музея, паметника на ген. Никола Иванов, атмосферата по главната градска улица и др. Изполвани са разнообразни техники като маслена живопис, акрилна боя, дигитална графика, смесени техники. Освен чрез картините си Калин Терзийски, известният поет и писател, който също е и художник, описа усещанията си за Свиленград и с думи, публикувайки две свои статии в сайтове.

Изложба

16-те нови картини ще влязат в Художествения фонд на община Свиленград. До края на октомври те са изложени в Артгалерия – Свиленград. На откриването на изложбата присъства кметът на общината арх. Анастас Карчев, който благодари на творците за участието им и отбеляза, че с голямо удоволствие е изучавал изобразително изкуство по време на следването си. Те от своя страна благодариха за прекрасните условия, предоставени от общината, и го поканиха да се включи в пленера следващата година като художник.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button