Регион

Десетки протестираха срещу обгазяването на Димитровград

Десетки протестираха срещу обгазяването със серен диоксид на Димитровград.

Димитровградчани се събраха в дъждовното време на площад „България“ пред сградата на общината. След това те направиха протестно шествие през централната градска част до парк „Пеньо Пенев“.

Росен Давчев заяви, че димитровградчани искат яснота по проблема със замърсяването. Те искат институциите да си свършат работата и да установят кой е причинителят на замърсяването. За протестиращите това е ТЕЦ „Марица 3“ и не са съгласни с позицията на централата, че замърсяването се дължи на централите край Гълъбово. Хората питат къде бяха отговорните институции от месец май, когато заработи ТЕЦ-ът до сега.

Протест

Веселин Караджов допълни, че димитровградският ТЕЦ използва морално остаряла технология и привеждането му в екологичните норми ще иска големи инвестиции. Протестиращите настояват за ефективни филтри на комина на предприятието. Те се канят да си купят измервателни устройства, с които да правят паралелни замервания на въздуха, защото не вярват в точността на станцията в центъра на града.

Протест

 

Haskovo.info припомня, че общината подкрепи протестиращите и на няколко пъти изпращаше писма до РИОСВ и ТЕЦ-а с настояване за реакция срещу обгазяването. Междувременно екоинспекцията глоби централата с 30 000 лв., а прокуратурата се самосезира по медийни публикации и проверява източника на замърсяването в Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Протестър
Протестър
09.10.2021 16:59 16:59

За отровените крави от Неохим нещо???

Back to top button