Любопитно

26 цигулари ще участват в международния конкурс за музикалните дни „Недялка Симеонова“

26 млади цигулари ще участват в международния конкурс в рамките на 46-тите музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ от 22 до 24 октомври в Хасково, съобщи заместник-кметът Мария Вълчева.

Миналата година конкурс не се проведе заради пандемията. Сега цигуларите са разпределени в 4 възрастови групи. В първа група са 7, най-много са във втора група – 12, трета група – 5 и най-малко са в четвърта група – двама участника. Най-малкият цигулар е на 6 г. от Молдова. Има още изпълнители от България и Русия.

Пресконференция

Те ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. Йосиф Радионов, а членове са проф. Пламен Джуров, проф. Галина Буйновски, Людмила Иванова и Йоанна Каменарска. Наградният фонд е 6 900 лв.

В петък от 11 часа в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде открита изложбата „Тя прослави България“, посветена на 120 г. от рождението на проф. Недялка Симеонова. От 12:30 часа в театър „Иван Димов“ е откриването на международния конкурс за цигулари и тегленето на жребия, след това започва конкурсната програма. В 19 часа в читалище „Заря“ е концертът на Камерен оркестър Хасково в партньорство със Симфониета Враца със солист Йоанна Каменарска и диригент Цанислав Петков.

Пресконференция

Конкурсната програма продължава в събота в театъра, където вечерта от 19 часа е концертът на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол със солист Джанмарио Страпати – туба и концертмайстор – Красимира Султанова.

В неделя до обяд завършва конкурсната програма в театъра, а награждаването и галаконцертът на лауреатите е от 14 часа. От 19 часа е третият голям концерт с участието на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под наслов „Класика и съвременност“, диригент е Пламен Джуров, а солист е Йосиф Радионов – цигулка.

Концертите и конкурсът ще са при спазване на противоепидемичните мерки и при свободен вход.

Програма

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button