Любопитно

6-годишен цигулар изтегли жребия за международния конкурс „Недялка Симеонова“ в Хасково

6-годишният Чезар Молдовану от Кишинев, Молдова изтегли жребия за международния конкурс за цигулари „Недялка Симеонова“ в Хасково. По традиция редът за участие се тегли от най-младия цигулар.

Конкурсната програма ще продължи до неделя, когато е награждаването на победителите. Участват 26 цигулари от България, Молдова и Русия. Те са разпределени в 4 възрастови групи и ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. Йосиф Радионов, а членове са проф. Пламен Джуров, проф. Галина Буйновски, Людмила Иванова и Йоанна Каменарска. Наградният фонд е 6 900 лв.

Конкурсът беше открит в театър „Иван Димов“ от заместник-кмета Мария Вълчева. Тя заяви, че е щастлива, че въпреки пандемията, тази година се провежда конкурс и благодари за помощта на маестро Цанислав Петков.

Конкурс

Проф. Радионов също изрази задоволството си от провеждането на конкурса и призова младите цигулари да посетят Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, където по-рано днес беше открита изложба от 15 документални пана, посветени на живота и творчеството на първата българка-виртуоз цигулар Недялка Симеонова. Там може да се чуят и автентични записи. Експозицията е посветена на 120 г. от рождението й.

В рамките на музикалните дни „Недялка Симеонова“ тази вечер от 19 часа в читалище „Заря“ е концертът на Камерен оркестър Хасково в партньорство със Симфониета Враца със солист Йоанна Каменарска и диригент Цанислав Петков.

Всички събития се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки и изискване за зелен сертификат.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button