Хасково

Близо 300 жертви на домашно насилие потърсиха помощ в Хасковско

286 жертви на домашно насилие са преминали през трите консултативни центъра на „Х и Д Джендър перспективи“ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“ в Хасково, Димитровград и Свиленград от началото на годината.

Не са включени придружаващите ги деца, роднини, в повечето случаи също пострадали пряко или косвено от домашното насилие. Не са включени и хората, които са се завърнали отново след поредни актове на насилие в дома. С тях броят им нараства многократно, отчитат от фондацията.

Регистрирано е увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната – от 30% до почти 50% на места. Денонощната линия за професионална подкрепа за жертви на домашно насилие 0800 11 977 на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ отчита многократно увеличение на обажданията.

В Кризисния център за жени, пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград, управляван от фондация БЦДИ-клон Хасково са получили помощ и подкрепа за прекратяване на насилието 12 жени и 14 деца.

В Хасковския съдебен район са заведени 74 дела за защита от домашно насилие, като са издадени 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита. В 19 от случаите е поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие, но не е наложена от съда. В един от случаите защита по закона е поискана от Дирекция „Социално подпомагане“.

Предстои кампанията „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Това е международна кампания на ООН срещу насилието над жени. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

През 2021 година се отбелязват 30 години от стартирането на кампанията. В световен мащаб през 2021 г. кампанията е посветена на борбата за елиминиране на фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол.

За втора поредна година в кампанията ще се включи Община Хасково, като съвместно с Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ ще отбележат началото на 16- дневната кампания, като оцветят отново Камбанарията в парк „Ямача“ в оранжево в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие. Тя ще свети в оранжево през шестнайсетте дни, в които тече кампанията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button