Спорт

Васил Ривов с втори най-добър резултат на Световното по карате

Хасковлията Васил Ривов, възпитаник на карате клуб „Вадо-рю“, участва за пръв път на световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Дубай.

Той се класира седми сред 73 участника в неговата категория кумите до 67 кг. След бронзовото отличие на Ивет Горанова, това е вторият най-добър резултат на това световна първенство за нашия отбор. Постижението на Васил Ривов е третото най-добро представяне на световни първенства за мъже и жени в историята на родното олимпийско карате. Българският отбор беше от 8 състезатели. На световното първенство участваха 982 атлети от 105 държави.

Карате

Жребият прати Ривов директно във втория кръг, където победи босненеца Елдин Хайдарпасич (5-ти на европейско първенство). В третия кръг победа на Васко над индиеца Пранай Шарма (5-ти на азиатски шампионат).

В четвъртия кръг хасковлията се изправи срещу олимпийския и настоящ световен шампион Стивън Да Коста (Франция). Ривов излезе със самочувствие в срещата с намерение да детронира шампиона. След много оспорвана схватка в една от атаките на французина двама от съдиите вдигнаха точка за ритник към главата на Васил, въпреки че ударът бе блокиран от българина и това прави техниката неефективна за оценка. Това бе единствената оценка в двубоя и въпреки сериозния отпор на нашия каратека Да Коста спечели. Очаквано той достигна финала и това даде втори шанс на Ривов да се бие за медал.

На репешажа Васил постигна поредна победа срещу Джорди Тиммерманс (Куракао), която го изпрати в битка с европейския шампион от тази година Дионисиос Ксенос (Гърция). Залогът в срещата бе голям, защото пращаше победителя в схватка за бронза. И двамата състезатели бяха много концентрирани и много предпазливи, като никой не поемаше излишни рискове. Пръв отбеляза точка Ксенос (1:0). Ривов не загуби концентрация и изравни резултата 1:1. Този резултат не устройваше нашия състезател и за това в края на срещата той предприе атака за да отбележи оценка. Макар и успешна техниката бе отчетена извън игралното време и така при резултат 1:1, но с преимущество на първи отбелязал оценка гръцкият каратека победи.

„По време на дългата подготовка, в която тренирахме за европейското първенство в Порич, квалификационния турнир за олимпиадата в Токио и световното първенство в Дубай, Васко показа изключителна дисциплина, воля, целеустременост и всеотдайност, която аз рядко съм срещал. 7-то място на световното първенство е голямо постижение, което е напълно заслужено от Ривов, който е само на 21 години. Не само с класирането си, но и с играта си Васил Ривов даде сериозна заявка за бъдещи призови класирания на международния подиум“, заяви след първенството треньорът на националния ни отбор италианецът Франческо Пулео.

Карате
Георги Ривов

На първенството в Дубай участва и най-добрият ни съдия д-р инж. Георги Ривов – рефер на световната карате федерация и председател на реферската комисия на БНФК, който след отлична работа в елиминационната фаза на първенството, заслужено получи право да съдийства в срещите за медали. Той бе част от екипа от рефери на системата за видео-ревю, като техните решения се оказваха решаващи за победата във всички срещи за медал.

В Дубай Българска Национална Федерация Карате записа най-успешното световно първенство за мъже и жени.

Карате

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button