Хасково

В старческия дом в Хасково противопожарната система е автоматична

В дома за стари хора на Кенана в Хасково има изградена автоматична противопожарна система с датчици във всяко помещение, която сигнализира директно в пожарната при проблем. Затова и инциденти като този в село Рояк, където 9 души загинаха преди дни, според ръководството на дома няма как да се случат.

В дома в Хасково подобна трагедия се случи през 2014 година. През февруари трима души загинаха от задушаване, след като дюшек в една от стаите се запали, вероятно от цигара. Пожар в истинския смисъл на думата на практика нямаше, но и нямаше система, която да регистрира дима, за да може да се реагира.

Противопожарна система в дома е монтирана няколко месеца по-късно – в края на 2014 година, обясни днес директорът на институцията Кина Койнарска. „Има сериозно надграждане на мерките. Направена е противопожарна инсталация, тя е доразвита с годините. Навсякъде има датчици по стаите, сигнализира се при задимяване, като системата е свързана и с пожарната“, обясни тя.

Екипите на Областната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението правят непрекъснати проверки в дома. Последно преди година са дали предписание за смяна на бушоните на ел. инсталацията. Всичко това е направено и реално електричеството във всяка стая е в самостоятелен кръг, обясни Койнарска.

В момента в дома в Хасково са настанени над 120 души, които трябва да са спокойни за своята безопасност, още повече, че проверките са непрекъснати, допълни директорката. Тя даде пример със случайно активиране на противопожарната система от една от домуващите жени. Буквално за 5 минути пожарната беше тук, обясни Койнарска.

Трима души загинаха при пожар в Дома за стари хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button