Регион

Предстои втора глоба за ТЕЦ-а в Димитровград

Предстои издаването на второ наказателно постановление за ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково.

Глобата ще е за неизпълнение на предписание, дадено за спазването на изискването количеството на използваната биомаса да не надвишавa 20% от общото количество на използваното гориво. По-рано във връзка с получени сигнали за замърсяване на атмосферния въздух след възобновяване на работата на ТЕЦ-а бяха извършени 13 проверки на място. Дадени са 3 предписания и са съставени 2 акта. Вече беше издадено наказателно постановление на стойност 30 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително.

Днес директорът на екоинспекцията инж. Наталия Пачеманова и експерти по опазване чистотата на атмосферния въздух проведоха работна среща с представители на гражданската инициатива „Дишай, Димитровград“ и неправителствената екологична организация „Грийнпийс“. Срещата беше провокирана в резултат на зачестилите напоследък сигнали за замърсяване на атмосферния въздух в Димитровград, допълват от РИОСВ.

Като основен източник на емисии от серен диоксид, изпускан в атмосферния въздух в Димитровград, се посочва ТЕЦ-ът, а така също битовият сектор, транспортът, а при вятър от определена посока и енергийният комплекс „Марица Изток“.

Предприети са мерки за контрол на предприятието, което също извършва собствени непрекъснати измервания, които не отчитат превишения. Извършени са измервания и с мобилна автоматична станция в периода от 10 октомври до 8 ноември в района на топлоцентралата. Не са регистрирани превишения на средноденонощната стойност от 50 µg/m3 по показател фини прахови частици 10 (ФПЧ10), както и превишения на ПС за СЧН от 350 µg/m3 по показател серен диоксид.

Комплексното разрешително на ТЕЦ-а е актуализирано, но с подадена през този месец жалба от „Дишай, Димитровград“, решението е обжалвано.

В края на срещата двете страни се обeдиниха около идеята за съвместни действия в посока подобряване чистотата на атмосферния въздух в Димитровград, като РИОСВ – Хасково ще продължи да осъществява засилен контрол на дейността на ТЕЦ-а, завършват от екоинспекцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван
Иван
27.11.2021 9:58 9:58

Предстояло. 30 000 лв. е само печалбата за 1 час, колкото е предишната глоба на ТЕЦ – а, а сега предстояло…

Иване
Иване
27.11.2021 16:36 16:36
Отговор до  Иван

Седи си в къщи и дишай лепило, а и не включвай лампата, така ТЕЦа няма да печели

Иване
Иване
27.11.2021 16:37 16:37

Седи си в къщи и дишай лепило, а и не включвай лампата, така ТЕЦа няма да печели

Back to top button