Регион

Организират среща на димитровградчани с институциите за ТЕЦ-а

Заместник-областният управител Виолета Желева и директорът на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова се срещнаха с министъра на околната среда и водите Асен Личев по повод зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград, съобщават от областната администрация.

На срещата са били обсъдени краткосрочни действия за разрешаване на проблемите, поставени от димитровградчани във връзка с работата на ТЕЦ „Марица 3“. Желева е поела ангажимент, че ще бъде организирана среща заедно с представители на община Димитровград, РИОСВ – Хасково и ИАОС. На нея ще се набележат краткосрочни мерки по проблема заедно с жители на Димитровград. Ще бъдат обсъдени какви действия могат да се предприемат по време на плановия ремонт, който се извършва в момента от ТЕЦ-а, за да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух в града.

Среща

Министър Личев е поставил акцент върху факта, че на 26 октомври на ТЕЦ „Марица 3“ е издадено актуализирано комплексно разрешително от директора на Изпълнителната агенция по околна среда с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. В момента разрешителното се обжалва, като това не спира работата на предприятието, а спира действието на актуализираното разрешително и реално блокира въвеждането на по-строги условия. Така до 4 декември предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври 2021 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button