Регион

Започна унищожаването на 40 000 кокошки в Криво поле, ще ги загробват във фермата

Започна унищожаването на близо 40 000 кокошки в хасковското село Криво поле. Причината е установеното в края на миналата година огнище на птичи грип в два животновъдни обекта на една и съща фирма край селото. Над 1 000 птици бяха починали от заболяването.

Ветеринарите са влезли в птицефермата тази сутрин и се очаква процедурата да приключи до два дни. Птиците ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат загробвани на територията на самия обект, уточниха от Областната дирекция по безопасност на храните. По този начин максимално се избягва рискът от допълнително разпространение на заболяването.

Haskovo.info припомня, че около засегнатите обекти бяха определени две зони за наблюдение. При проучването от страна на ветеринарите в тях не са открити други случаи на заболяването. Проследява се и движението на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
VooDoo
VooDoo
03.01.2022 10:17 10:17

То един снощи почна с унищожаването на хибридните тополи до театъра. Една вече липсва

Back to top button