Регион

Смелчаци спасиха кръста от студената вода на Йордановден в Хасковско

Въпреки пандемията от коронавирус на няколко места в Хасковска област се проведе ритуала по спасяването на кръста от реки и водоеми на Богоявление (Йордановден). Както Haskovo.info писа, заради високата заболеваемост скачането за кръста беше отменено в Любимец. В Симеоновград пък изискваха участниците да представят отрицателен COVID-тест.

Строителен работник извади кръста от Марица в Димитровград

 

Валентин Илиев спаси кръста от студените води на река Марица в Димитровград.

Кръст

Той е на 30 години и е строителен работник. За втори път скача за кръста и за пръв път го изважда от реката. 29 смелчаци скочиха в реката тази година. Всички бяха поздравени от кмета Иво Димов.

Кръст

Програмата на Богоявление започна от 8 часа с празнична литургия в църквата „Св. Димитър“. След това имаше шествие до брега на река Марица, където архиерейският наместник отец Георги Тодев освети кръста, водата и миряните. На брега на реката се раздаваше топъл чай и вино.

За всеки участник имаше торбичка с рекламни материали от общината, грамота и по 20 лв., а за победителя – 100 лв., пита и вино.

Граничен полицай спаси кръста в Свиленград

 

35-годишният граничен полицай Стефан Гадьов спаси кръста от река Марица в Свиленнград, съобщават от общината. Десет смелчаци се хвърлиха след кръста във водата.

Кръст

В свиленградските църкви беше отслужена божествена света литургия. Великият богоявленски водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Константин, отец Георги и отец Димитър. Кметът на общината арх. Анастас Карчев поздрави победителя.

Гост на празника в Свиленград бе генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров. На ритуала присъстваха още заместник-кметовете Мария Костадинова и Анелия Георгиева, общински съветници. Беше спазена и дългогодишната традиция да се извърши водосвет за здраве и успех през новата 2022 г. в сградата на Общинската администрация.

Военен извади кръста от водите на река Харманлийска

40-годишният военнослужещ Георги Георгиев извади кръста от водите на река Харманлийска.

Кръст
Снимки: „Сакар нюз“

Той спасява разпятието за пръв път, въпреки че е участвал в Леденото хоро на Богоявление. Над 50 юнаци влязоха за кръста в реката. Сред тях беше и 3-годишният Валери Митев, който беше на раменете на баща си Николай, който хвана кръста през 2019 г.

Кръст

Преди ритуала в реката в Харманли имаше литийно шествие под съпровода на камерен състав на „100 каба гайди“. Отслужи се и водосвет.

Кръст

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button