Хасково

706 на 100 000 са с Covid-19 в Хасковска област, спират плановия прием в болниците – ВИДЕО

При 30% карантинирани в училищата ще се иска от МОН преминаване към ротация или изцяло онлайн обучение

Плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в Хасковска област са спират с решение на областния оперативен щаб, стана ясно след заседание на службите днес. Това няма да важи за онкоболните и ражданията.

Заболеваемостта в Хасковска област към днешна дата е 706 на 100 000 население. Най-висока остава в община Свиленград, където тя е 1 441 на 100 000 души. В община Хасково заразените са 887 на 100 000 население.

Само през последните 3 дни 132 ученици и персонал в учебни заведения са дали положителни проби за коронавирус. Най-много са заразените в Езиковата гимназия, ФСГ, ПГДС и математическата гимназия в Хасково. По тази причина расте и броят на поставените под карантина, което вече стана причина Езиковата гимназия да премине изцяло на онлайн обучение, а в ОУ „Иван Вазов“ в Харманли половината паралелки също да не учат присъствено.

На заседанието на областния щаб е взето решение за всички учебни заведения при достигане на 30% карантинирани ученици да се иска становище от МОН за преминаване в онлайн среда изцяло или в ротация.

Пресконференция

206 са настанените в болници към момента. 11 от тях са деца. Те са в МБАЛ – Хасково, където леглата непрекъснато се увеличават. Няма да върнем нито едно дете, въпреки че освен тези с Covid към момента има и много други болни деца със сезонни вируси, коментира директорът на болницата д-р Георги Гелов. Той уточни, че приетите в лечебното заведение непълнолетни са в средно тежко състояние и нито едно от тях не е стигнало до апаратна вентилация.

Общият брой на леглата за пациенти с коронавирус в Хасковска област към момента са 279, 30 от които са интензивни. Към вчерашна дата свободните са 107, уточни директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова. Тя посочи, че хората със завършен ваксинационен цикъл в региона съм 48 406.

На заседанието е взето решение всеки понеделник общините да докладват какви проверки са извършени. От полицията съобщиха, че провеждат срещи със собствениците на транспортни фирми и търговски обекти, за да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерки. Към момента има образувано едно досъдебно производство и още 14 сигнала към прокуратурата за неспазване на наложена карантина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button