Любопитно

45 дебютанти на „Южна пролет“, засаждат 50 дръвчета за юбилея

45 са участниците в тазгодишния Национален конкурс за дебютна литература в рамките на литературните дни „Южна пролет“ в Хасково, съобщиха на пресконференция от общината. През 2022 г. се честват 50 години от провеждането им.

27 от дебютантите са в жанр Поезия, 13 са в Проза, Детска литература – 3, Драматургия – 2. Няма участници в жанровете Литературна критика и Киносценарий. Най-младият дебютант е 18-годишната поетеса Анна Яворова от Перник. В същия жанр е единственият участник от Хасково – Станислава-Владимира Станкова.

Председател на журито е проф. Кирил Топалов, а членове са Светлозар Жеков, Борис Минков, Йордан Евтимов и Иван Митев от Хасково. Поетесата Ели Видева припомни историята на „Южна пролет“ и каза, че такъв конкурс няма никъде по света.

На 27 април от 18 часа пред театър „Иван Димов“ огънят на „Южна пролет“ ще запалят двама от лауреатите през годините – Кънчо Атанасов (1975 г.) и Виолета Кунева (2020 г.).

Заместник-кметът Мария Вълчева съобщи, че тази година за юбилея има няколко нови инициативи в програмата. На откриването се очаква да присъстват 25 от лауреатите през годините, които ще имат възможност да се изкажат. На 28 април от 9:30 часа в парк „Кенана“ ще бъдат засадени 50 кедъра в Алея „Южна пролет“. Вечерта от 19 часа в театъра ще има „Поетически двубой“ с автор и водещ Петър Чухов, като публиката ще определи победителите. Церемонията по награждаването ще е на 29 април от 18 часа в театъра със специалното участие на Михаела Маринова.

Има съпътстващи събития на Регионална библиотека „Христо Смирненски“, Регионалния исторически музей и Младежкия център. От 27 до 29 април на покрития книжен пазар ще има Базар на книгата.

Програмата на „Южна пролет“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button