Хасково

Матура по български език се провежда във всички общини на Хасковска област

В средните училища на всички общини в Хасковска област днес се провежда държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Всички стаи са под видеонаблюдение и с по двама квестори. Квестори има и по училищните коридори. На входа на училището зрелостниците трябва да дезинфекцират ръцете си.

Изпитът започва в 8:30 часа. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. 1 530 зрелостници в Хасковска област са заявили желание да се явят на матурата.

Между две различни теми ще избират абитуриентите тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май също от 8:30 ч. За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георгиев
Георгиев
18.05.2022 9:12 9:12

С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.
ХМ,лошо!

Back to top button