Любопитно

Два медала от Боженци спечели хасковският танцов клуб „Дива“

С две награди се завърна от прочутото габровско село Боженци танцовият клуб „Дива“, който наскоро отбеляза 10-годишнината от създаването си.

Там популярната хасковска формация участва във втория национален фестивал „Боженци“, организиран от Музея на известния архитектурно-исторически резерват.

Журито оцени по достойнство изпълнението на три танца по хореография на ръководителката на клуба Нина Василева и присъди на „Дива“ заслуженото първо място. Конкуренти на хасковските танцьори бяха над 200 любители на народното творчество, повечето от които от Северна България.

ДиваКлубът участва и в конкурса за автентична народна носия, в който бе награден с бронзов медал. Танцьорката Ива Михайлова показа сукман от харманлийското село Калугерово, украсен с памучна дантела и бродирани геометрични мотиви, а сребърният колан се отличава с релефни флорални мотиви.

ДиваГаля Митева излезе на сцената с всекидневна дреха от първомайското село Драгойново. Носията, впечатляваща с декорацията от черно кадифе и седефени копчета, и със старинната престилка, е изтъкана и ушита от Христина Желева Бойчева през 1920 г., разказва Нина Василева.

Клуб „Дива“ получи покана за предстоящото надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“ през юли в град Елена – истински празник за всички любителски школи за народни танци. Хасковският състав е желан гост и на празника на пестила в Етнографския музей на открито „Етър“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button