Регион

Президентът с указ за награждаването на отец Александър Чъкърък с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Президентът Румен Радев издаде указ за награждаването на свещеника ни в Одрин отец Александър Чъкърък с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Това се прави по предложение на правителството. Отличието се връчва за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от СУ „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 година и от 2003 служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Отец Александър и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква „Св. Георги Победоносец“. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 г.

Отец Чъкърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. Св. Константин и Елена“.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма „Св. Георги“ е открит филиал на Народното читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция, допълват от Министерски съвет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button