Любопитно

Три концерта за Музикалните дни „Недялка Симеонова“ и 23 участници в конкурса за цигулари

47-то издание на Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще се проведе от 20 до 23 октомври в Хасково.

За разлика от предишни години, сега акцентът е към камерната музика, съобщи диригентът на камерния оркестър Цанислав Петков. Честта да открият музикалните празници се пада на един млад ансамбъл от изключително талантливи музиканти. На 20 октомври от 19 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ излизат Камерен ансамбъл „Силуети“: Калина Митева – цигулка, Габриела Калоянова – виолончело, Лилия Жекова – пиано и Кристиян Калоянов – кларинет, които ще представят на хасковската публика творби на А. Корели, Хендел-Халворсен, Р. Шуман, Й. Брамс.

Втората концертна вечер е запазена за музиката на Бетовен в изпълнение на Дуо Мичо Димитров – Ирен Капеловска. От 19 часа в театъра ценителите на класиката ще чуят Сонати от Бетовен – #5 „Пролетна“ и #7, оп.2.

Музикалната кулминация на дните „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъде в залата на читалище „Заря-1858“ на 22 октомври от 19 часа. Тогава на сцената ще свирят над 60 музиканти от Камерен оркестър Хасково и Симфониета Враца, със солисти Йоанна Каменарска и Атанас Кръстев, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. За първи път в Хасково ще прозвучи едно рядко изпълнявано произведение – Увертюра на Ядасон. Освен това публиката ще се наслади на Концерт за цигулка и виолончело на Брамс и Увертюра „Фантазия“ от Ромео и Жулиета на Чайковски.

Входът за всички концерти от Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ е свободен.

Музика23 млади цигулари ще участват в тазгодишното издание на конкурса „Проф. Недялка Симеонова“. Те са разпределени в 4 възрастови групи. Първоначално заявките са били 30, но по икономически причини са се отказали 7 участници основно от Молдова, обясни заместник-кметът Мария Вълчева.

Най-малкият цигулар е на 8 години – Катерина Михайлова от София. Най-големият участник е на 25 години – Стефан Йосифов също от София.

Младите цигулари, претенденти за приза „Проф. Недялка Симеонова“ ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова – преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, учредител на Фондация „Панчо Владигеров“. Членове на журито са проф. Кремена Оксенкруг – директор на Симфоничен оркестър Сливен, Людмила Иванова – преподавател по цигулка в Бургас, Мичо Димитров – концертмайстор на Държавна опера Пловдив и маестро Йордан Дафов – диригент на Камерен оркестър Добрич.

Началото на конкурса е в петък от 12:30 часа в театъра, а награждаването и галаконцертът на лауреатите е в неделя от 12 часа.

Музика

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button