Хасково

Д-р Евгени Иванов, МБАЛ – Хасково: По-млади мъже вече страдат от рак на простатата

По-млади мъже вече страдат от рак на простата, коментира пред Haskovo.info д-р Евгени Иванов от Урологично отделение на МБАЛ – Хасково.

Зачестяват случаите на доброкачествени и злокачествени тумори. Все още причините за това не са докрай изследвани, но се предполага, че сред водещите са стресът и влошеното качество на живот.

Ракът на простатата е на второ място по честота в България след рака на белия дроб при мъжете. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

БолницаОт понеделник до петък в Урологично отделение на болницата се провеждат безплатни профилактични прегледи. Инициативата е по повод Световния месец за борба с рака на простатата, насочена към мъжкото здраве. Прегледите се извършват от 11 и 13 ч. в приемния кабинет след предварително записване на тел. 038/606 774.

Д-р Иванов посочи, че при първите 15 прегледани пациенти не са установени сериозни проблеми на простата. Пациентите споделят своите оплаквания и се преглеждат на ехограф. Ако има съмнения за проблем се назначават кръвни изследвания.

Често нощно уриниране – 3 – 4 пъти, задържане на урина и тежест, както и прокървяване са симптоми, при които трябва да се потърси лекарска помощ, съветва д-р Евгени Иванов. Той допълни, че през последните години профилактиката се е нарушила заради пандемията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.11.2022 16:58 16:58

Млад доктор, но много компетентен!

Анонимен
Анонимен
15.11.2022 17:07 17:07

Браво на д-р Евгени Иванов, че е избрал да остане и да практикува в родината си, а не да избяга и дезертира, както направиха и правят повечето му колеги, далече зад граница. България има нужда от знаещи, можещи и отдадени на призванието си да бъдат лекари, млади хора като него! Да бъде жив и здрав и и му желая много години дълга и ползотворна работа!

Back to top button