Любопитно

Тракийската деятелка Недялка Демирева събра в книга историята на предците си

Историите на бащиния и майчиния си род събра в книга потомката на тракийски бежанци Недялка Демирева. Хасковското читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ представиха изданието в навечерието на големия празник – Деня на християнското семейство и поднесоха на Демирева поздравления и цветя.

Авторката е подредила грижливо събрани факти за село Сачанли (днес в Гърция), където живеят прадедите и до трагичната 1913 г., когато селото е опожарено, а българите са прокудени от родния си дом.

Дядо й, наричан „овчар на овчарите“ и баба й се заселват в кърджалийското село Джебироглар, преименувано на Гледка, а днес квартал на Кърджали. Пътищата на съдбата довеждат в Гледка и принуденият да се изсели род на майка й, който тръгва от село Чобанкьой (днес също в Гърция).

Недялка Демирева се връща към трогателните си детски спомени, когато тракийци, дошли с една волска кола покъщнина, живели скромно и с много труд изградили собствен дом. „Всички деца ходехме на училище с торбички, ушити от плат, чанта имах чак в гимназията. Израснахме така – от малки да се трудим, да си помагаме и да ценим това, което сме постигнали“, пише тя.

Завършила Учителския институт в Кърджали, от 1967 г. Демирева живее със семейството си в Хасково. „С любов преподавах география и възпитавах учениците си, и досега се радвам на тяхната признателност и уважение“, споделя тя на страниците на книгата. В нея не липсват и сведения за миналото и настоящето на Гледка, чиято най-голяма гордост е манастирът „Успение Богородично“, посещаван и от много хасковлии.

„Събраното и оформено в таблици родословие на фамилиите Дамянови и Кирови посвещавам на родителите си Иван и Вълка Дамянови. Прокудени от Беломорска Тракия, въпреки тежките емигрантски политически и икономически години, дедите ми са дали всичко от себе си за отглеждането но деца и внуци, които днес могат да се гордеят, че са наследници на тези два рода“, казва авторката.

Скромната й книга, принос в родознанието, е илюстрирана със снимки от семейния албум. Тя напомня за пореден път, че в ценностната система на българина семейството заема главно място, че домът е свещеното огнище, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Изданието е своеобразен урок как се съставя родословно дърво – прекрасен начин да опознаем и илюстрираме потеклото си.

Недялка Демирева е известна и като ръководител на фолклорната певческа група „Тракийска дъга“ към читалище „Тракия 2008“. За активната си дейност за съхраняване на тракийския бит и култура и автентичните тракийски песни тя е наградена с юбилеен златен медал „Капитан Петко войвода“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button