Хасково

Ендокринолог изнесе лекция за диабета пред медицински сестри в училища и градини

Ендокринологът д-р Тодор Стойков изнесе лекция за диабет тип 2 пред медицински сестри в училища и детски градини в Хасково.

В началото на срещата стана ясно, че не във всяко училище и градина имат глюкомер. Специалистът призова да се обърне внимание на децата със затлъстяване, защото наднорменото тегло е рисков фактор за появата на диабет.

ЛекцияД-р Стойков подчерта необходимостта от здравословно хранене и повече движение. По неговите думи диабетът е много коварно заболяване, което води до тежки увреждания на очите, бъбреците, сърцето.
Той посочи, че когато на един пациент се открие диабет, обикновено рисковите фактори са действали през последните 10 – 15 г. от живота му.

ЛекцияЕндокринологът направи и демонстрация, като призова за подобни в училищата. По негови изчисления един шоколад от 100 грама се равнява на 26 пакетчета захар и 10 филии хляб, половин литър бира – на 25 пакетчета захар, в 2 литра кока кола – 110 пакетчета захар, а в една стандартна бутилка твърд алкохол – 220 патекчета захар.

Той посочи, че вместо един шоколад може да се изядат 4 – 5 ябълки или круши, като обърна внимание, че при фрешовете се губят фибрите и половината от витамините.

Лекцията се организира от РЗИ – Хасково в рамките на кампания по превенция на диабет тип 2.

РЗИ – Хасково влиза в училища и детски градини с кампания срещу диабета

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button