Любопитно

Над 200 ястия за Коледната трапеза представиха в Димитровград

Над 200 ястия за Коледната трапеза представиха читалищата от община Димитровград и възпитаниците на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ на площад „България“ в града.

Показаха се различни занаяти и фолклорни кътове. В тях майсторки от селата Крум, Каснаково и град Меричлери демонстрираха как се приготвят обредни пити, тиквеници и сладка баница. Жени от читалището в село Каснаково показваха на посетителите как се преде и разтила вълна за ръкоделията, типични за зимните месеци.

Местни майстори на домашни вина предлагаха за дегустация от своите вина в специално изложение, наред със селата, в които през годината се правят кулинарни празници, допълват от общината.

На коледния базар се предлагаха още сувенири, вкусни курабийки и всякакви други изкушения. Атрактивен кът за снимки допълваше изживяванията за гостите на събитието.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха изпълнителите Анна-Мария Атанасова, Вивиан Желева, Ивана Тодорова, Ния Георгиева, Дария Тонева, Добрина Дулева и Надежда Филева. Коледари, гайдар, певческата група и танцов състав „Тракийци“ от село Радиево, фолклорните групи от Ябълково и Меричлери, танцовите състави при читалищата на селата Горски извор и Крепост и фолклорният изпълнител и носител на приза „Пазител на традициите“ и спечелил номинацията „За фолклорен глас на годината“ за месец октомври на Годишните фолклорни награди на България Тенчо Тенчев допълваха по неповторим начин празника, който завърши с хоро.

ПразникВкусното и колоритно изложение бе съпътствано от благотворителен базар на сурвачки, в който желаещите можеха да направят дарение за тежко болната Светла Калайкова, която се нуждае от спешно лечение.

Коледна трапеза е традиционно събитие, което община Димитровград провежда повече от десет години.

ПразникДве рецепти от днешния празник. Едната е традиционна, а другата – осъвременена.

Рецепта за триен фасул за Бъдни вечер от с. Крепост:

Три купички фасул се накисват от вечерта във вода. Вари се докато кипне. В тенджерата се добавя малко сода. След като фасулът се свари, се отцежда водата. Фасулът се стрива с лъжица, слага се малко брашно, прави се запръжка с масло и малко червен пипер. В ястието не се слагат домати.

Рецепта за солено руло от тиква от с. Долно Белево:

Продукти за блата:

250 гр.тиква настъргана

100 гр. кисело мляко

1 щипка сода

1 щипка сол

5 с.л. (пълни) брашно

20 мл. олио

1 скилидка чесън

Всичко се изсипва върху хартия за печене в тава и се пече на 150 градуса.

Плънка за рулото:

50 гр. масло

20 гр.настърган кашкавал

60 гр.майонеза

5 с.л. заквасена сметана

2-3 скилидки чесън

5-6 стръка копър

1 сварено яйце настъргано

кимион и черен пипер на вкус

Всичко се разбърква. Намазва се върху блата и се навива на руло. Оставя се в хладилник да стегне.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button