Любопитно

С кулинарна изложба тракийки посрещнаха Игнажден

Богата кулинарна изложба уредиха читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково по случай християнския празник Игнажден.

Коледни пити и погачи, тракийска баница с ориз, зелник, мекици, постни сърми, ястия с нахут и фасул, пресни и сушени плодове и най-разнообразни десерти бяха подредени на празнично украсените маси.

ИзложбаПредседателят на читалищното настоятелство инж. Димитрийка Христова поздрави всички с идващите коледни и новогодишни празници. Нека 2023 г. да е здрава, спокойна и мирна, пожела тя. Журито награди сръчните майсторки в кухнята, които обещаха и други кулинарни изненади.

Интерес към изложбата прояви и пристигналата в Хасково Ана Распер от Швеция, която сега живее в Шотландия. Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев и разказа за традициите в българските домове в навечерието на Рождество Христово. Гостенката пък разказа за празника Св. Лучия, честван като ден на светлината във всички северни европейски страни – Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Шведите са избрали в деня на светицата да започват да се подготвят за Коледа.

В европейското семейство всички трябва да познаваме празниците си, казаха тракийки, които поканиха гостенката да опита от обредните ястия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button