Спорт

Божидар Саръбоюков оглави световната ранглиста за скок на дължина

18-годишният Божидар Саръбоюков от Харманли докосна 8-те метра, оглави световната ранглиста и подобри два пъти националния рекорд на скок дължина за юноши.

Това стана на първото състезание за годината от спортния календар на Българска федерация лека атлетика – международният турнир „Академик“, който се проведе в зала „Асикс арена“ в София.

Сребърният медалист на скок височина от световното първенство за юноши под 20 години от 2022 г. показа изключителни скокове на дължина и коригира два пъти националния рекорд за тази възраст в зала, който бе 7.71 на Петър Дачев от 1998-а година, съобщава „atletikabg.com“.

Талантът от „Хеброс“ – Харманли се приземи на 7.83 в първия си опит. Вторият рекорд на Саръбоюков бе минути след това във втория кръг, когато той докосна осемте метра със 7.96. С този резултат той оглави световната ранглиста за мъже за 2023-а и се позиционира на 18-о място във вечната ранглиста за юноши само на 26 сантиметра от световния рекорд. Божидар направи още един опит над стария рекорд с 7.87 в четвъртия кръг.

Негови подгласници станаха участниците в европейски шампионати за юноши Никола Караманолов – 6.94 и Мартин Точев – 6.91.

По-късно Божидар Саръбоюков, който е възпитаник на треньора Димитър Карамфилов, бе награден като най-добър атлет на турнира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button