Спорт

Ирен Саръбоюкова оглави световната ранглиста на висок скок

Ирен Саръбоюкова от клуб „Хеброс“ (Харманли) първо спечели титлата на скок височина със 1.74 м, а след това изравни личния си рекорд от 1.80 м от първи опит на Националния шампионат за юноши и девойки в София.

След това възпитаничката на треньора Димитър Карамфилов опита на 1.85 и успя в третия си скок. Резултатът е най-добър за девойки в света за годината. Само европейската шампионка за девойки под 18 години Ангелина Топич (Сърбия) има 1.93, но от края на декември 2022 г., съобщава atletikabg.com.

Подгласнички на Саръбоюкова станаха Наталия Захариева (Спартак – Плевен) с 1.70, която бе втора и Натали Костова (Виктория – Варна) и Цветка Дякова (Хеброс – Харманли), които поделиха третото място с 1.58. Haskovo.info припомня, че на 7 януари бартът на Ирен – Божидар направи рекорд на България на скок дължина за юноши със 7.96, което бе номер в ранглистата за мъже за 2023 г.

Докато се състезаваше на скок височина 16-годишната Саръбоюкова направи и един опит и във финала на скок дължина, където взе среброто също с личен рекорд 5.63 м. Там златото бе за шампионката и национална рекордьорка на 60 м – Радина Величкова (Ботев – Пловдив) с 5.77, а бронза за Виктория Ангелова (Приорити спорт – София) – 5.51. Карина Цончева (Михаил Желев – Сливен), която постигна 5.62 в квалификациите скочи 5.46 в първия си опит и направи пет фаула, което и донесе петото място.

Величкова взе втория си златен медал в състезанието, след победата си на 60 м (с национален рекорд 7.50) на 14 февруари, а третото отличие за атлетката от „Ботев“ бе от щафетата 4х200 м.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button