Хасково

5 000 лв. гаранция за шофьор по 12-годишно разследване за контрабанда на цигари

Хасковският окръжен съд освободи срещу парична гаранция от 5 000 лв. и наложи забрана да напуска страната на 46-годишния турски шофьор на камион Есер Ташчъ.

Той е задържан в края на миналата седмица при опит да влезе от Турция в България. Мъжът е обвинен, че с други 9 шофьори са направили 51 курса и са пренесли от Турция в България 2 681 000 контрабандни цигари на стойност 10 724 000 лв. За престъплението се предвижда наказание от 5 до 15 г. затвор и глоба от 50 000 до 200 000 лв. По делото има само един осъден шофьор през миналата година.

Случаят е от преди повече от 12 г., а Ташчъ е обвинен, че е извършил 4 курса с камион в периода ноември 2009 г. – март 2010 г. Тировете са товарени в турския град Мерсин с цигари с редовни документи. Пропускани са от турските гранични власти, но пред българските митнически власти се представяли документи за найлонови торбички.

Стоката трябвало да премине транзит и да стигнат до Австрия. Тогава имало практика пломбираните тирове да не се проверяват физически. След освобождаването от митницата обаче те били разтоварвани на на територията на Хасковска област, а шофьорите се връщали с камионите си обратно в Турция. Транцитът бил приключван документално в Австрия.

От прокуратурата поискаха постоянен арест за мъжа. Адвокатът и обвиняемият поискаха по-лека мярка с мотива, че шофьорите са знаели, че пренасят цигари, но не и че е ставала документална измама. Сега Ташчъ работил като шофьор в Белгия и получавал около 3 000 евро месечно.

Според съда не може да се направи обосновано предположение, че шофьорът е извършил престъплението, в което е обвинен, защото работата му не предполага да знае, че е станала документална измама на границата. В същото време няма задържани и осъдени организатори на канала, както и замесени спедитори и митничари. Така искането на прокуратурата не беше уважено.

Определението на съда поодлежи на обжалване и протест пред Пловдивскиия апелативен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитър Гочев
Димитър Гочев
26.01.2023 7:13 7:13

Шофьорът не е задължително да е видял какъв е товарът! Като не е присъствал на товаренето. А и да е – какво ще види през найлони и кашони????

Back to top button