Хасково

Глобиха кафенета, затвориха шивашки цех

Сервитьор Четирима собственици на търговски обекти в бранша на ресторантьорството са с издадени актове за административни нарушения от Териториалната дирекция на НАП и Областната инспекция по труда. Инспектори от двете служби са провели съвместни проверки на общо 13 хотела, ресторанта и по-големи кафенета на територията на Хасково и Димитровград, като и 4-те установени нарушения са в областния град.

Списъкът с обектите за контрол беше предложен от ОИТ, които инициираха акцията и поканиха за съдействие представители на Приходната агенция, които са специалисти в областта на оперативните проверки, трудовото и осигурително законодателство, съобщи за Haskovo.biz пресаташето на НАП Божана Илиева.

Голямо кафене в Хасково е уличено в използване на повече от 40 места за клиенти, които не са декларирани пред Националната агенция за приходите. Така се спестява патентен данък на собственика на заведението. Санкцията, която ще му бъде наложена е двойния размер на патента, дължим за всяко от изнесените места за клиенти, които не са описани в данъчната декларация. Установени са още 1 нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и 2 случая на погазване на Кодекса на труда, а именно липса на трудови договори на лица, работещи в хасковски ресторанти. Санкцията, която се налага в такива случаи на работодателя е 1000 лева за всеки липсващ трудов договор. Актовете по тези нарушения и последващите глоби по тях са в правомощията на Инспекцията по труда.

Паралелно с това инспектори от Агенцията за приходите и ОИТ  са проверили частен шивашки цех в Хасково. Констатирано бе, че се работи в условия на риск – в мазе, без климатик при висока температура в работните помещения. Установени са и нарушения на Наредба №4 за регистриране и отчитане на приходите от продажби като не са съхранявани лентите от касовите апарати. Шивашкият цех е бил временно затворен до подобряване условията на труд, по законовите нарушения ще бъдат наложени и парични санкции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гост
Гост
11.09.2006 20:14 20:14

Не мога да повярвам . Ще бъда приятно изненадан ако успеят да съберат и глобите .

Гост
Гост
11.09.2006 20:24 20:24

Те тия си глобяват най-редовно – тях не ги мисли

Back to top button