Любопитно

Националната библиотека показва дарение на дьо Траси

138 безценни книги на Атанас Ванчев дьо Траси, които са дарение от автора, показва Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София.

Витрината е част от поредицата „Книгите на дарителите“. В нея дьо Траси е представен като поет, преводач, съставител, рецензент, автор на уводни текстове. Експозицията може да бъде разглеждана до края на март.

ДарениеАтанас Ванчев дьо Траси (1940-2020), родом от Хасково, живее и твори във Франция. Автор е на 46 сборника със стихотворения, книги по история на изкуството, книга за деца. Владее френски, руски, арабски, английски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици.

Талантът му е оценен по достойнство, носител е на редица международни и български награди. Отличен е с орден „Стара планина“ – І степен за принос в популяризирането на българската култура. През 2016 г. става носител на Голямата награда „Александър Паскалев“ на Община Хасково за цялостно творчество.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
шон шо жмон
шон шо жмон
02.03.2023 13:24 13:24

жьо дьо пом!

Back to top button