Регион

Сигнал за умряла риба и спадане на нивото на язовир „Ивайловград“

Сигнал за рязко спадане на нивото на язовир „Ивайловград“ при вливането на река Арда в землището на маджаровското село Бориславци е подаден на 21 февруари, съобщават от Басейнова дирекция.

В резултат на спадналото ниво са се образували лагуни в устието на реката, където имало огромно количество умряла и измираща риба.

От Басейнова дирекция са направили проверка и анализ на дневния баланс на язовир „Ивайловград“ за периода от 1 до 22 февруари. Установено е, че най-голямата амплитуда във водните обеми е в периода между 1 и 15 февруари и е на стойност 35,183 млн.м³ вода. Разликата за същия период във водните нива на язовира е 3,09 метра.

„Следователно режимът на работа на ВЕЦ – Ивайловград в посочения период не е съобразен с постъпващия в язовира приток, с което не е спазен графикът за месец февруари“, посочват от Басейнова дирекция, които са съставили акт за нарушението.

Haskovo.info припомня, че миналата пролет рибари излязоха на протест заради измиращата риба в язовира в резултат на недостатъчното количество вода в него.

Рибари протестират заради измиращата риба в язовир „Ивайловград“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Теслата
Теслата
12.03.2023 7:58 7:58

Господин Вец гушнал милионче за този период и го глобили с няколко банкноти. Смешна работа .

Оги
Оги
12.03.2023 9:15 9:15
Отговор до  Теслата

По-скоро текат отровите от Ада тепе. Никой не изследва.

Back to top button