Регион

500 000 камиона вече преминаха през Капитан Андреево, откриха нови 3 трасета

Нови три трасета за товарни автомобили и хладилни камиони бяха официално открити днес на ГКПП „Капитан Андреево“.

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обясни, че това е сред мерките по облекчаване на трафика. Той припомни, че Капитан Андреево е вторият най-натоварен сухопътен пункт в света, през който през миналата година са преминали около 1 млн. камиона. От началото на тази година пък товарните автомобили минали през ГКПП „Капитан Андреево“ са 500 000.

Алексиев посочи, че при встъпването на служебното правителство камионите на границата са чакали по 6 – 7 дни, а след взетите мерки времето за преминаване е съкратено до ден и половина. С новите трасета ще се изчаква до 8 часа. Министърът изчисли, че едно денонощие изчакване на камион струва 700 лв., като взетите мерки ще спестят на икономиките 2 млрд. лв.

КамиониЗасилване на трафика има и при железопътния транспорт, като през границата преминават 24 влака за денонощие. През миналата година 50 000 тира са преминали границата на жп транспорт.

КамиониВ тази връзка Христо Алексиев и посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок подписаха Меморандум за сътрудничество при изграждането на нов граничен железопътен преход. Новата връзка ще е Ямбол – Елхово – Одрин, като вече е стартирала процедура по нейното проектиране. Разговаряно е с Европейската комисия, която е склонна да финансира проекта. Прогнозата е, че до 2 – 3 г. може да започне строителството.

Вътрешният министър Иван Демерджиев допълни, че капацитетът на лабораторията вече е удвоен, като се работи по откриването на нова. Обмисля се вариант за скоростна връзка между пункта в Лесово и магистрала „Марица“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.06.2023 9:58 9:58

Tpи нoви тpaceтa влизaщи в Eднo и Излизaщи oт Eднo
Koe мy e Бъpзoтo He Знaм
Зaщo ce Oтĸpи Oбeĸтa в Πocлeдния Дeн oт Упpaвлeниeтo нa Cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo???
Πиap Бaтe

Back to top button