Хасково

Трима учители от Хасковско се пребориха за магията на ЦЕРН

Преподавателите по информатика и ИТ от Димитровград – Катя Гочева от ОУ „Пенчо Славейков“, Добринка Донева от ПМГ „Иван Вазов“ и Гергана Петрова от хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ бяха на обучение в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.

То се осъществи по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

Поредната българска група включва 39 учители от цялата страна, подбрани след конкурс на МОН. Основното мото на ЦЕРН е „Наука за мир“.

В рамките на програмата преподавателите посещават тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN Control Center), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC.

Учителите споделиха, че в ЦЕРН съвместно работят хора от различни държави – физици, инженери, софтуерни специалисти, които обединяват усилията си за изследвания за мирни цели в областа на физиката.

В края на обучението си учителите са се убедили, че това, което се прави в ЦЕРН не е магия, а резултат от много години изследователска дейност и професионален опит. Този опит те ще предадат и на своите ученици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button