Хасково

В 15 „сини“ стаи изслушват деца, жертви на престъпления

Практиката за щадящо изслушване на деца, свидетели или пострадали от насилие и престъпление в сини стаи е от 10 г., но все още не се използва достатъчно, обявиха от Института по социални дейности и практики в Хасково.

Това е така, въпреки че у нас вече съществуват 15 такива помещения. Въпреки предвидените допълнителни 6 сини стаи, които ще се открият до 2018 г. по проект на правосъдното министерство, има области, които ще останат непокрити.

Най-близката до Хасково синя стая е в Пловдив. Друга възможност е да се използват услугите на мобилния екип за разпит на деца към института – обучени психолози и социални работници.

Откриването на синята стая в действащите на място социални услуги я прави многофункционална – тя се ползва при граждански дела, в случаите на домашно насилие, тежки бракоразводни дела, осиновяване.

Среща

Разпитите на жертвите трябва да бъдат сведени до минимум, проведени от подготвен специалист, чиито пол не смущава жертвата, в щадящо помещение – синя стая, броят на различните хора, които питат жертвата за едно и също да бъде ограничен чрез записване на разпита и използване на видео записа за целта на производството в различните етапи.

През 2015-а приключилите в съдилищата в Хасковска област дела за престъпления против личността са 54, а пострадалите деца от престъпления са пет.

От Института провеждат в Хасково и двудневно обучение на над 40 полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници за съвместна работа в случаите с деца, преживели насилие и възрастни, уязвими жертви. След него в рамките на 1 г., Институт по социални дейности и практики ще предоставя супервизия и методическа подкрепа за екипите в областта.

Очакванията са след година тук да бъде сформирана работеща междуинституционална структура за ефективно взаимодействие и координация на областно ниво при случаите на пострадали деца и възрастни от тежки престъпления.

Сред участниците в срещата бяха Борислава Гицова – експерт „Правосъдие и социални услуги”, Радослав Байкушев – психолог в синя стая към ЦОП – София и адвокат Диляна Гитева, Зина Тенекеджиева от областна администрация, Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково и Татяна Господинова от ОДМВР – Хасково.

Среща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button