Хасково

Преподавател по английски дари казан фасул за Света Варвара в Хасково

Казан с постен фасул беше раздаден тази сутрин на миряните в хасковската църква „Свети Димитър“ за Света Варвара.

Ястието е дар от преподавателя по английски език в ГПЧЕ „Асен Златаров“ Валерия Блянгова.

На 4 декември православната църква почита Света Варвара – родена в семейството на аристократ. Тя се отличавала с особена и впечатляваща красота.

Празник

Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена.

Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния.

В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки. Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата.

Празник

Имен ден имат: Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.

В българския фолклор, за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Йес
Йес
04.12.2016 11:54 11:54

Английски фасул

Back to top button