Регион

Изследваха 400 роми за месец в Харманли

На състоялата се в София Десета национална среща на тема здраве и ваксинопрофилактика представителят на Харманли Фани Иванова сподели добри практики в здравната медиация.

Както Haskovo.info писа, Иванова е назначена като здравен медиатор по проект “Заедно за по-добро здраве” и е включена в националната мрежа на здравните медиатори в България.

През ноември и декември в два квартала в Харманли 400 роми са преминали през изследвания, включително пълна кръвна картина. Профилактичните прегледи са обхванали 100 деца от 0-6 г., а 40 деца от 6 до 12-годишна възраст са участвали в обучение по поддържане на лична хигиена.

Съвместно с РЗИ и МБАЛ-Хасково са проведени профилактични прегледи и кръвни изследвания и на 135 здравно неосигурени представители на уязвими групи в Любимец.

Форумът бе организиран от сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ и Парламентарната комисия по здравеопазване. От трибуната бе посочено, че здравните медиатори са най-успешният модел за работа с уязвими групи и общности в процеса по интеграция и социално включване.

По международния проект „Заедно за по-добро здраве“ проекта работят и организации от Румъния, Словакия и Унгария. Той ще продължи до 2018 г, като включва и дейности, насочени към децата с цел спазване на хигиенни норми и превенция на инфекциозни болести.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button