Хасково

Училището в Стамболово и „Александър Паскалев“ с инициативи за болни деца

Благотворителен коледен базар се откри в сградата на общинска администрация в Стамболово.

Инициативата, озаглавена „Подай ръка“, е на стамболовското СУ „Св. Климент Охридски“. Базарът ще продължи три дни. Събраните средства ще бъдат дарени на единайсетокласник, на когото е необходимо спешно лечение в София заради животозастрашаваща диагноза.

Как се е правила традиционната коледна пита едно време, показа Диляна Делчева от с. Царева поляна, приемен родител на деца от училището. Рецептата включва брашно, сол и вода, които се месят в автентични дървени съдове, наречени нощви. Тестото се изпича на огън в бакърена тава. Преди това върху питата се поставя специален печат, наречен просфор.

Базарът е в две части – кулинарна и приложна. Представени коледни специалитети, сред тях баници, пити и лакомства, които бяха изкупени моментално. Могат да се закупят още автентични суровачки и саморъчно изработени коледни украшения и сувенири – преспапиета, свещници, вази и декорации.

Базар

Коледен базар с лакомства, сурвачки, изграчки за елха, ръчно изработени бижута организириха момичета от хасковската ПГТ „Алексъндър Паскалев“. Събраните средства ще бъдат дарени за възстановяването на 17-годишната Николета Корондилева, която е на лечение в Турция.

Организатори на благотворителната акция са Мариела и Есра от 10 А клас, които са приготвили сами част от вкусотиите за базара. Богатият асортимент бе разпродаден при голям интерес почти за минути.

Момичетата получиха грамота „Добро сърце“ по време на патронния празник на Гимназията по туризъм за организирана от тях предишна благотворителна акция за лечението на друго болно момиче от Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button