Хасково

Издирваната за тероризъм холандка искала да се сражава в Сирия

33-годишната холандка Хелена Петронела Лике Сонтейнс, която бе арестувана на ГКПП „Капитан Андреево“, искала да се сражава в Сирия. Това стана ясно на днешното заседания в Хасковския окръжен съд по гледане на мярката й за неотклонение.

Както Haskovo.info писа жената е задържана на 21 декември на влизане в България с лек автомобил. Европейската заповед за арест е издадена от съд в Холандия. Тя е получена чрез Шенгенската информационна система от холандските власти и е преведена на български език.
В Холандия срещу Сонтейнс тече разследване за тероризъм и ако бъде призната за виновна я грозят 15 г. затвор.

От 10 септември Сонтейнс се води изчезнала. Жалба в полицията подал бившият й приятел, който имал ключ от квартирата й. Той намерил бележка, в която тя се сбогувала и заявява, че тръгва за Сирия, за Халифата, който имал нужда от допълнителни ръце. Приятелят й казал още пред полицията, че тя била на екскурзия в Париж и след завръщането си вече била със забрадка. Тя била психически лабилна. При претърсването на квартирата й бил намерен още бележник с рисунки на Батаклан и Париж, както и записки, че търси сподвижници и вече намерила един, който се сражава. „Аз също съм призована за сражение. Сега бог ме зове“, се казвало още в бележките й.

Холандка

На 14 септември холандката била задържана с колата си в планински район на Турция в близост до границата със Сирия. Тя твърдяла, че е на разходка и престояла една нощ в полицейския участък.

Сонтейнс заяви пред съда, че е родена в Холандия, живее в Айнтховен и следва висше, като е изучавала биомедицински науки, културна антропология и 3 г. психология.

„Аз съм вярваща мюсюлманка и имам своите идеали. Вярвам в Аллах, не съм терорист, а вярваща мюсюлманка“, заяви пред съда холандката, която допълни, че иска да бъде предадена на родината си, за където всъщност пътувала, защото си прибирала за Нова година.

Хасковският окръжен съд остави в ареста Хелена Петронела Лике Сонтейнс до окончателното й предаване на холандските власти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ДЖЕЙ ЛЕНО
ДЖЕЙ ЛЕНО
23.12.2016 18:24 18:24

ТАЗИ Е ТРЪГНАЛА ЗА СИРИЯ ПОНЕЖЕ ТОЛКО Е ЗАКЪСАЛА ЗА ЧЕСАНЕ ЧЕ Е ГОТОВА ДА СЕ ЕБЕ С ТЕРОРИСТИ-ТОВА И ГО КАЗВА ЛИЧНО МОХАМЕД-НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ДЕВСТВЕНА! ХАХАХАХАХА!

Back to top button