Регион

Димитровград с достъп до 80 млрд. евро европейски ресурс

План за действие за устойчива енергия на Димитровград бе одобрен от Споразумението на кметовете за климата и енергията – обединение на местните и регионалните власти в Европа.

Планът е представен директно пред Брюкселския офис и е основан на Инвентаризацията на базовите емисии и Оценка на риска и уязвимостта, свързани с климата в общината.

С одобряването на Плана, Димитровград става допустим кандидат до ресурсите на Програма „Хоризонт 2020“ – осмата рамковата програма на ЕС за иновации, която продължава от 2014 до 2020 г. „Хоризонт 2020“ е най-голямата в историята рамкова програма на ЕС за иновации, като 7-годишният й бюджет е на стойност почти 80 млрд. евро.

Разработеният и одобрен План на община Димитровград ще даде възможност не само на общинска администрация да се възползва от финансовите инструменти на ЕК, но и на МСП и организации на територията на общината, които искат да въведат иновативни подходи. Областите са здравеопазване, селско стопанство, биоикономика, енергетика, транспорт, действия по климата, околна среда, ресурсна ефективност и суровини, мислещи общества, сигурност.

По този начин общинска администрация за пореден път се доказва като водеща в региона в усилията си да създаде благоприятни условия за инвестиции и развитие на бизнеса.

А самата администрация е на път да се възползва от дадената й възможност още в следващите дни, когато ще депозира мащабен проект с акцент иновации в енергийната ефективност, подкрепен от 15 европейски партньори от Англия, Италия, Франция, Испания, Гърция, Румъния, Португалия, Хърватия сред които местни и регионални власти, водещи научни звена и частни компании в областта на енергийната ефективност и информационно комуникационните технологии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button