Любопитно

Френски учен почита делото на Нестор Марков

В писмо до Министерството на образованието и науката проф. Рене Алт от Лабораторията по информатика към Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж изтъква делото на именития възрожденски учен Нестор Марков, родом от с. Криво поле. Повод е 180-годишнината от рождението на Нестор Марков, виден общественик, политически деец, учител, автор и преводач на учебници, съставител на речници.

По време на дългогодишното ми сътрудничество с колеги от Института по математика и информатика при БАН научих много за българската история, география и културен живот, пише проф. Алт. Особено съм впечатлен от работата на Нестор Марков в областта на математическото образование и лексикографията. За първите цялостни българско-френски и френско-български речници той е награден с Кръст за заслуги от Министерството на образованието и изкуствата на Франция.

Нестор Марков

Професорът припомня също преведения от Марков учебник по геометрия и тригонометрия от 1842 г., използван дълги години във френските училища. Забележителният български учен има принос в образованието и науката през българското Възраждане, както и за укрепване на френско-българските културни връзки в годините около Освобождението на България, казва проф. Алт.

Излезе от печат сборникът „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“. Той съдържа доклади, изнесени по време на проведената през ноември 2016 г. в Института за български език при БАН юбилейна научна сесия, посветена на Нестор Марков (1816 – 1936).

Както Haskovo.info писа, в нея участва и хасковският историк Недялко Димов. В докладите се представят нови и малко известни факти, свързани с живота и дейността на Нестор Марков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
hs24
hs24
07.02.2017 14:20 14:20

Поправете му данните – 1836 – 1916 г. е живял, а не както пишете 1816 – 1936

Back to top button