Регион

Телемедицински център правят в Димитровград

В Димитровград ще правят телемедицински център за специализирана първична здравна грижа, съобщават от пресслужбата на общината.

Целта е да се осигурят специализирани първични здравни услуги за населението на общината. Тези услуги ще бъдат предлагани пилотно в рамките на 18 месеца като те ще бъдат предлагани посредством профилактични здравни прегледи на пациентите посетили центровете и мобилни станции за пациентите в отдалечените райнои.

За ефективното планиране на специализираните първични здравни услуги по проекта община Димитровград заедно с партньорите от гръцка страна – Технологичен Институт Източна Македония и Тракия, Департамент за медицински сестри в Димотика и община Паранести ще разработят съвместен стратегически план за предоставянето на телемедицински здравни услуги на територията на общините.

Димитровград ще закупи необходимото оборудване за предоставянето на телемедицински здравни услуги, което включва: оборудвана мобилна станция за трудно достъпни населени места в общината, хардуерна система с необходимия софтуер за провеждането на дистанционни медицински прегледи и поддържане на база данни от здравни досиета. Предвидено е за медицинските специалисти в новосъздадените центрове да бъдат организирани обучения и обмяна на опит с оглед адекватно и навременно предоставяне на специализирана първична здравна грижа на място, както и в домашна среда за хората с увреждания, възрастни хора с хронични заболявания, семейства с ниски доходи и други.

Партньорите предвиждат разработването на съвместна електронна база данни със здравна информация за живущите на територията на общините Димитровград, Димотика и Паранести. Базата данни ще бъде захранвана с информация в резултат от провеждането на прегледите с мобилните станции.

За съхраняването на тази база данни и на цялата информация в нея ще бъдат използвани съвременни ИКТ методи – така наречената „облачна“ услуга. Достъп до базата данни ще имат общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти, както и всеки пациент с потребителско име и парола.

Ще бъдат проведени 3 кампании за превенция на социално значимите заболявания, предвиждат се и медицински форуми.

Проект „Интелигентна медицина“ на стойност 1 466 360 лв. бе одобрен от Съвместният Комитет за Наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България. Водещ партньор по проекта е община Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button