Регион

Между 6 и 7 лв. е килограм живо тегло на агнешкото преди Гергьовден

Между 6 и 7 лв. върви живото тегло на килограм агнешко преди Гергьовден. Цената е най-болната тема за младия фермер от димитровградското село Воден Тошо Тодев.

Той започва преди 15 г. със съпругата, като му помагат родителите и вече 19-годишният им син. Сега семейството се грижи за 120 овце и толкова агнета. От декември до експедирането на агнетата в края на март са денонощни грижи.

При сегашните цени едно 20-килограмово агне излиза 130 – 140 лв. за качествено и хубаво месо.

„Хубавото месо е да си го вземеш от мен или друг колега – харесваш, избираш и знаеш какво ядеш. Доста хора не знаят колко средства и труд се полагат докато стигне агнето до магазина“, казва Тодев.

Фермер

„Реално започваме от отглеждането на една овца, цяла зима се храни. По-малко комбинирани фуражи – пшеница, ечемик, царевица, витамини за агнетата. Цяла зима будуваме. През час проверяваме коя се е оагнела, добре ли е, почнало ли е да суче. Искат и чистота. Едно агне за 60 – 65 дни става нормално – с тегло 22 – 25 кг.“, разказва фермерът.

В същото време много хора продължават да си купуват вносно агнешко от Румъния, където фермерите го продават по 3.60 лв. за килограм. Румънските фермери получавали по 1 евро субсидия на килограм и затова подбивали нашите цени.

Според Тодев българското си остава най-доброто – 20-килограмовото агне дава 10 – 12 кг. чисто месо. Българското си е номер едно.

Хората трябва да оценят труда ни и да ни благодарят, че сме ги отгледали, а не да се сърдят на цената. Ние гарантираме качеството. Като отрасъл животновъдството в България малко по малко заминава. Дано не се сбъдне, заключва фермерът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дафинка
Дафинка
28.03.2017 21:05 21:05

чобанинът Сашо от село конуш има най хубавите и вкусни агнета. купете от него няма да съжалявате. за контакти на място в селото.

Back to top button