Любопитно

Роман на д-р Ясен Калайджиев в престижна класация

Романът на д-р Ясен Калайджиев „Лагерът на невинните“, издаден и на английски със заглавието „The Camp of the Innocents“, е включен в списъка „Най-добрите 30 книги, подобни на романа „Спасителят в ръжта“.

Престижната класация е направена от американския литературен сайт www.aboutgreatbooks.com („за страхотните книги“). В нея фигурират световно известни писатели като Марк Твен, носителката на наградата „Пулицър“ Харпър Лий, Кърт Вонегът. Д-р Калайджиев е единственият автор от България.

Въпреки че е отпечатана като книга за възрастни, “Спасителят в ръжта” на Джеръм Дейвид Селинджър днес е част от задължителната литература, изучавана в училищата в САЩ и други англоезични страни. Преведена е на почти всички основни езици.

В „Лагерът на невинните“ д-р Ясен Калайджиев разказва за преживяванията на младо момче в летен лагер и за трудните уроци за живота. Сюжетът на романа е изграден върху действителни случки.

Авторът има национални награди за поезия и проза. Превеждан е на английски и руски, книгите му са представяни пред читатели в различни градове. Цитираният роман е предмет на анализ в университетска дипломна работа на тема „Трансформациите на героя в литературата за юноши след 2000 г.“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button