Любопитно

Ивет и Петра на престижно обучение в Италия

От почти месец две талантливи хасковски танцьорки са на обучение в Италия, след като спечелиха стипендии за продължаване на своето танцово образование в едни от най-престижните танцови академии в Европа.

Тази година бяха раздадени стипендии за обучение на талантливи кадри на равностойност около 30 000 евро от партньорите на Международния танцов фестивал „Вълшебен свят“, традиционно провеждащ се в Хасково през юни. Фестивалът успешно си партнира с Атенео делла Данца (Сиена, Италия), Артеданца Новара – Италия, Dance Theater USA – Ню Йорк – САЩ, Broadway Dance Center – New York, USA в лицето на представителя за Европа и за сектора за работа с чуждестранни студенти – Найке Негретти.

Балет

Атенео делла Данца с директор Марко Батти и Артеданца с директор Барбара Гатто вече приеха българските талантливи деца, на които обучението е в ход.

Оше през лятото 4 български деца посетиха интензивния летен лагер на Атенео делла Данца в Сиена – Италия. Това бяха Бетина Бонева (Огледало, Варна), Павла Дебрюне (Алегретта, София), Анета Манолова (Рона, Хасково) и Ивет Иванова (Рона, Хасково). В рамките на 10 дни танцьорите имаха възможността да се обучават в класовете по балет, контемпорари, контакт импровизация, характерни танци и репертоар със специалистите от Атенео делла Данца и професионалистите от Баллетто ди Сиена. Голяма чест за всички бе и специалният мастер клас и перформанс пред примата на балета за всички времена в Италия – Карла Фраччи, както и Помпеа Санторо.

Всички участници показаха в пищен танцов спектакъл уменията, придобити по време на летния курс в един от уникалните театри, запазен от 14 век – Театро деи Ринновати в Сиена.

Следващата сериозна стъпка в стипендиантското обучение направиха 2 от избраните на сцената на „Вълшебен свят” – Ивет Иванова от Рона -Хасково, която в момента е на обучение в Артеданца Новара – Италия и Петра Недялкова, възпитаничка на ТСК Тангра, Хасково, която след проведен кастинг е приета да продължи танцовото си образование в Сиена при маестро Марко Батти в Атенео делла Данца.

Ивет все още е в ранно гимназиално обучение и за да не пропуска своето обучение в ПМГ „Акд. Боян Петканчин” в Хасково, ще има възможността да се обучава през ваканциите в Италия. Ивет бе приета след прослушване и в Атенео делла Данца, където тя вече придоби опит и впечатления през интензивния летен курс, но се възползва и от наградата на Барбара Гатто в Артеданца Новара за предстоящия активен сезон.

Петра Недялкова в момента упорито набляга върху уменията си в класически балет. Преподавателите са очаровани от упоритостта й и са щастливи, че тя е избрала тяхното училище за своето професионално израстване в танцовите среди.

И двете – Ивет и Петра, са стипендианти по всички програми и партньорства на „Вълшебен свят”. Така момичетата имаха свобода да изберат къде да продължат да черпят опит и професионализъм. Те вече имат много нови приятели, много нови впечатления и разбира се, много нови знания, разказа хореографът на балет „Рона“ и директор на хасковския фестивал Милена Налбантова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button