Хасково

Седем хасковски деца с високи награди и стипендии от национален конкурс

Седем хасковски деца от Школата по етнография, история и народно приложно изкуство при Младежкия център се завърнаха с високи награди от ХХV Национален ученически конкурс под наслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“.

В Националния военноисторически музей, София се състояха защитите и се проведе церемонията по награждаването на участниците.

Участниците от Хасково се представиха отново на много високо ниво и се завърнаха с високи награди. При получени 122 разработки от цялата страна допуснати са за разглеждане и оценка – 34 реферата и 42 презентации.

Наградени

Специални награди получиха: Божидара Чернева – 5 клас от ОУ „Св. Климент Охридски“ за презентацията си „Българското народно творчество“ и Яна Матанова – 5 клас от ОУ „Св. Климент Охридски“ за презентацията си „Панайот Пипков – учител и композитор“. Те получиха награда за най-малки участници в конкурса от Национален дворец на децата.

Специална награда от Национален военноисторически музей за презентацията си „Славното българско опълчение, участвало в Руско – турската освободителна война 1877-78 г.“ получи Магдалена Юркенова от 9 клас при ФСГ „Атанас Буров“.

Награда от Етнографския институт с музей при БАН получи Станислава Колева – 10 клас от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ за реферата си „Обичаи за дъжд при българите“.

Второ място зае Ралица Чанкова от 9 клас на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с реферата си „Два етноса, две религии, две светилища“. Тя става и носител на националната стипендия по Програмата за закрила на деца с изявени дарби на МОН.

След допълнителен кръг на защити, класирани на две трети места национална стипендия заслужиха: Виктория Стоянова – 11 клас, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с реферат „Хаджи Димитър – жив е той… Споменът за Хаджи Димитър“ и Мая Генева – 11 клас при ПГТ „Александър Паскалев“ с презентацията си „Българската шевица“.

На финала на тържествената церемония бе обявена и темата на следващия XXVI Национален ученически конкурс на НК „Родолюбие“ – „110 години от обявяване на независимостта на България“.

Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Тангра ТанНакРа общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и др.

Тази творческа инициатива на Национален клуб „Родолюбие“ с председател Янка Такева, председател на СБУ, умело съчетава учебната и извънкласната работа за нравственото и патриотичното възпитание на подрастващите. Развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности, към родната природа.

Наградени

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button