Любопитно

Уникална статуя на богинята Изида откриха край Каснаково

Уникална статуя на богинята Изида откриха археолози край димитровградското село Каснаково.

Тя е намерена при разкопки в Светилището на нимфите и Афродита и е първата от този мащаб в България. Находката е от 2 век и е поръчана от заможно семейство. Открита е и глава на сатир. А и до днес мястото се почита от местните хора и туристи като светилище. За находката разказа в димитровградския исторически музей археологът Веселка Кацарова.

Находки

„Намерихме мраморна глава на сатир – фигурата е била изобразена в естествен ръст. Това са традиционни за античната култура митологични същества – получовеци и полуживотни, които са част от свитата на бог Дионис, който традиционно се свързва с празненствата и виното в античната религия. Сатирът се изобразява обикновено като млад мъж с буйна коса и рогца. Вилата е била разрушена през първата половина на четвърти век. Сатирът е бил изхвърлен като боклук в една яма с отпадъци от едно по-късно обитаване на обекта“, уточни ръководителят на разкопките.

„Другата много интересна находка за нас е статуя на богиня Изида, също от мрамор, нейната височина е около 80 см. За съжаление са й отчупени главата и ръцете, но иначе фигурата на богинята е запазена напълно заедно с постамента на статуята. Когато вилата е била разрушена, статуята е паднала на пода. Тя е стояла в центъра на едно от най-представителните помещения на сградата, което е декорирано с подова мозайка“, допълни Кацарова.

И двата паметника са изключително интересни и много ценни. Подобен род изображения на богиня Изида са притежание на световни музеи в Европа. Намирани са в знакови обекти, като храм на Изида в Македония, където има абсолютно същата статуя. За територията на България това е първата такава намерена статуя.

И двете находки, както и всички находки от обекта влизат във фонда на музея в Димитровград, тъй като той е част от проекта, по който се извършват разкопките. Една значителна част от финансирането на разкопките е от община Димитровград.

„Нашите проучвания са от почти 10 г. и от резултатите ме карат да смятам, че на това място почитането на нимфите и Афродита е ставало в един тесен семеен кръг на силно елинизирана семейна двойка, която е притежавала и живяла в този имот и е имала собствено вилно имение. Но не е било светилище в публичния му аспект“, посочи Веселка Кацарова.

От ръководството на димитровградския музей съобщиха, че годишно през светилището минават над 10 000 туристи. Кметът на Димитровград Иво Димов се ангажира общината да развива туризма и да продължи да дава пари за култура.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button