Любопитно

Д-р Костова с нова научна публикация за пътя на 10-ти Родопски полк

Научна статия на д-р Виолета Костова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково, е публикувана в сборника „България в Първата световна война-1917-1918 г.“.

Изданието е на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, Школа за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство.

Д-р Виолета Костова проследява действията на формирания в Хасково Десети пехотен Родопски полк в последните години на Първата световна война. Спечелил славата си при Одрин като „полкът на пробивите“, той защитава достойно своята воинска чест. За проявен героизъм полкът получава телеграма от командира на бригадата. В нея се казва, че воините поддържат старата слава на полковото си знаме и вмъкват нови клонки в лавровия венец на полка.

Родопци докрай отбраняват поверените им позиции до подписването на Солунското примирие и излизането на България от войната. 1944 командири и войници загиват през четирите години на Първата световна война, пише д-р Костова.

Публикацията е илюстрирана със снимки и факсимилета на схеми на военните действия, удостоверения за военни отличия и други документи, част от които са от фондовете на държавния архив.

Изданието е отпечатано със съдействието на Министерството на отбраната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
иvan_DRAGANOV
иvan_DRAGANOV
04.01.2018 11:33 11:33

Абе много станаха докторите в историческия музей ––- Узунава Костова Колкото повече докторите в болницата намаляват толкова повече в музея се увеличават Алоооооооооо ГЕЛОВ както е тръгнало скоро ще останеш без лекари Тая Костова не беше ли невроложка навремето – само питам

Back to top button