Външни публикации

Първа шестица, втора осмица… Как ще се нареди пъзелът в Първа лига?

Още когато беше въведен в началото на миналия сезон, новият формат на родната Първа лига по футбол бе приет с доста различни чувства. Някои специалисти, треньори и шефове го подкрепяха, други не чак толкова, а трети дори не го разбираха. В крайна сметка един сезон вече бе завършен, а процесът на новите правила стана ясен на всички. Вторият сезон на родното футболно първенство, който се провежда по новия формат, вече е почти преполовен. Тепърва обаче предстоят най-интересните битки, големите мачове и борбата за различните позиции. След 20 изиграни кръга отборите излязоха в пауза, а сблъсъците ще бъдат подновени в третата седмица на Февруари. Тимовете имат малко време да се подготвят за решителната част от сезона, а ние ще се опитаме да анализираме всичко случило се досега в шампионата и разбира се, това което предстои.

Ключовите моменти след първите 20 мача

Нека започнем от върха на таблицата. Там са отборите на Лудогорец и ЦСКА-София. Една точка е преднината за разградчани на върха, като се очаква точно между тези два тима да се води битката за титлата. Лудогорец и ЦСКА показаха, че са двата тима, които през този сезон се отличават от всички останали. Очакванията за това бяха изнесени още преди началото на новия сезон от анализаторите на Nostrabet. Те са на път да се оправдаят, след като едва ли някой от останалите тимове ще се намеси в борбата за шампионския трофей.

Други отличаващи се представяния са тези на Ботев Пловдив и Верея. Два тима, които засега попълват топ 6 в подреждането. Изненадата от тяхното попадане в първата половина на таблицата определено е впечатляваща. И ако за Ботев Пловдив това е нормално, с оглед на силния завършек на миналия сезон и спечелената Купа на България, то за Верея нещата не стоят точно така. Тимът напълно заслужава мястото си, което завоюва въпреки финансовите проблеми, които изпитваше от старта на кампанията.

Погледнато в негативен план, други ключови моменти са свързани с отборите на Черно Море, Локомотив Пловдив и Дунав Русе. И трите тима бяха част от топ 6 през миналия сезон, но сега изпитват доста затруднения. Черно Море стартира сезона обещаващо – 4 победи и 2 равенства в първите 6 кръга, но след това дойдоха провалите. При Локомотив Пловдив проблемите бяха доста, като там се очакват генерални промени за втората половина от кампанията, с които резултатите на тима да се подобрят. Дори лицензираният букмейкър Efbet не предположи с коефициентите си какво може да се очаква от Черно Море и Локо Пловдив, с което те никак не успяха да оправдаят дадените им шансове за силно представяне. Все пак почитателите на букемейкъра могат да се възползват от специалния Efbet бонус. След 20 кръга, тимът на Дунав е на предпоследното 13-то място, което е може би най-голямата изненада в настоящата кампания. Русенци определено разочароваха, след като през изминалия сезон бяха изненадата в първенство. През този ще трябва да се борят за оцеляването си, понеже проблемите и при тях не са никак малко.

6 кръга до края на редовния сезон

Остават едва 6 мача до края на редовната част от сезона, след която отборите ще бъдат разпределени на три групи – първите 6 ще бъдат в една, а следващите 8 тима ще попаднат в две групи. Въпросът е възможни ли са размествания от сегашното положение в горната половина? Нашето мнение е, че такива са доста вероятни.

На прицела ни попада старозагорският Верея. Тимът е на шесто място и води с 6 точки пред седмия в класирането, който към този момент е отборът на Черно Море. Разбира се, варненци ще трябва да покажат доста по-различно лице от това в последните си мачове, но разместванията не са невъзможни. Основните аргументи се крият в проблемите, които изпитва Верея. Те бяха ясни още в края на първата половина от сезона, но определено могат да окажат влияние през втората част. Да, програмата на Верея не е от най-тежките и преднината им е доста добра, но ако някой от моментния топ 6 може да се провали с желанието си да е в шампионската група, то това е именно Верея.

Други генерални промени едва ли ще се случат. Берое и Ботев изглеждат сигурни за топ 6, като вече въпросът се свежда до позиционирането на тимовете във втората осмица на таблицата и разпределението им в две групи. Там големите фаворити са Черно Море, Локомотив Пловдив и Славия. Останалите тимове не изглеждат способни да се преборят за решителния сблъсък за квота към Лига Европа.

Битката за върха и очакванията

Няма спор, че през този сезон голямата борба за титлата ще бъде между отборите на ЦСКА-София и Лудогорец. Левски към момента е на трета позиция и ще дебне за грешки, но едва ли “сините” ще получат възможност да атакуват върха. За тях е много по-важно да се “бетонират” на третата позиция и да си осигурят квота за Лига Европа. Така, в борбата за титлата остават Лудогорец и ЦСКА.

Нека видим с какво разполагат и в какво състояние са двата тима. Ако мислите на софийския тим са насочени изцяло към домашната сцена, то за “орлите” това не важи с пълна сила. Лудогорец ще играе два 1/16-финални сблъсъка в Лига Европа срещу италианския гранд Милан. Това определено пренарежда плановете на текущия шампион и евентуално класиране в следващата фаза ще засили още повече мислите им за евротурнира. Да, според букмейкър като Betfair, Милан е фаворит за класиране, но “росонерите” не се радват на най-добрата си форма, а Лудогорец умее да наказва грандове, така че ще бъде интересно.

Голямото предимство пред “армейците” е, че ще могат да се съсредоточат изцяло в шампионата. Лудогорец засега е пас на трансферния пазар, но ЦСКА отчете влияние. Роланд Алберг, Жан Карлос Бланко и Джеферсън подписаха с тима. Първите двама са атакуващи състезатели, а последният дойде, за да замени Антон Недялков на левия бек. Защитникът бе продаден на американския Далас. Целта пред “армейците” е една – шампионската титла, а с тези трансфери отборът се сдоби с доста силни оръжия по пътя на преследването на своята цел. Според различните букмейкъри шансовете на двата тима за титлата са почти изравнени. Родният бранд Winbet, който е и сред основните спонсори на ЦСКА, дава леко предимство на “разградчани”. При друг онлайн букмейкър – Bet365, все още няма поставени шансове за двата тима. Актуалната информация по тези въпроси може да търсите в специализирания сайт на Nostrabet, където новините около букмейкърите се следят винаги в час с новите неща.

Лудогорец и ЦСКА изиграха три мача до този момент през настоящия сезон. В края на Юли разградчани спечелиха минимално при визитата си в София, но в началото на месец Ноември ЦСКА спечели с 1-2 гостуването си на Лудогорец. В средата на Декември двата отбора се изправиха един срещу друг в четвъртфиналите за Купата на България, когато победителят трябваше да се определи след продължения. ЦСКА се оказа краен победител след 2-1, така че психологичното предимство в борбата за върха в Първа лига е на страната на “армейците”.

Въпреки че доста от мачовете за сезона в Първа професионална футболна лига на България вече са изиграни, предстои най-интересното. Очакват ни най-завързаните битки, в които ще се намерят доста различни отговори. Борбата няма да е само на върха, нито пък за топ 6, битката ще бъде и в долната половина на класирането. Знаете, че с настоящия формат на шампионата дори последният в класирането от редовния сезон има шанс да се спаси, така че нищо не е ясно до самия край. И макар някои парчета от пъзела вече да знаят приблизителната си позиция, все още няма яснота около точната подредба. Затова шампионатът е интересен и обещава да ни предложи нова порция емоции с марката на родния футболен елит.

Back to top button